Positief opvoeden

Beschrijving

Positief opvoeden geeft energie en is leuk!

Toch is opvoeden is niet altijd even makkelijk. Hoe lief je kinderen ook zijn, soms kun je in een negatieve spiraal raken. Gelukkig zijn er manieren die je hierbij kunnen helpen. Ook als je tevreden bent hoe het thuis gaat, maar je wilt weten hoe je het gezellig kan houden en je kinderen positief kan benaderen, is deze cursus iets voor jou!

Dit leer je

  • Word de ouder die je wil zijn
  • Leer minder strijd te hebben met je kind
  • Voorkom dat je kind verslaafd raakt aan beeldschermen
  • Ontdek hoe je als ouder positief en relaxed blijft
  • Leer hoe je op een positieve manier contact maakt
  • Ontdek hoe je afspraken maakt en grenzen stelt
  • Leer omgaan met je eigen emoties én die van je kind
  • Concreet advies over communiceren met je puber
  • Vergroot je kennis over het puberbrein

Inhoud van deze online training

1 Welkom

In deze eerste sessie krijg je alles aangereikt om de training tot een succes te maken.

2 Perfecte ouders bestaan niet

In deze sessie ga je afstand doen van het idee dat er maar één manier is om ‘een goede moeder’ of ‘een goede vader’ te zijn. Want wie zegt wat goed is? Het gaat erom dat je kind de ruimte krijgt om zich te ontwikkelen. En dat geeft jou ook meer ontspanning en vrijheid

3 Samen een team

Onderzoek welke basisregels over opvoeden jij en je (ex)partner hanteren en waar je soms discussie over hebt. Op basis daarvan maken jullie een lijst met basisafspraken waar je het allebei over eens bent en krijg je tips om die ook consequent door te voeren.

4 Aandacht voor je kind

De aandacht die je geeft, zorgt voor een goed contact en een liefdevolle verbinding met je kind. En dat is weer heel belangrijk voor zijn ontwikkeling. Maar hoe vind je hier genoeg de tijd en rust voor? Dat leer je in deze sessie.

5 Rust, routines en regelmaat

‘Regelmaat’ klinkt misschien een beetje saai. Maar hoe duidelijker de structuur van jullie dag is voor je kind, hoe makkelijker die verloopt. Met routines en regelmaat kun je bijvoorbeeld de ochtend- en avondspits veel relaxter maken.

6 Voor jezelf zorgen

Veel ouders hebben de neiging om hun eigen behoefte aan rust en ontspanning opzij te zetten. Maar juist als vader of moeder heb je momenten nodig waarop je oplaadt en even afstand neemt van je gezin en werk. In deze sessie leer je jezelf af en toe op de eerste plaats te zetten.

7 Positief communiceren

Positief communiceren is niet: je kind de hemel in prijzen bij alles wat hij doet. Daar word jij maar moe en je kind een beetje lui van. Maar met gerichte complimenten en een positieve benadering, kun je wel veel bijdragen aan de ontwikkeling van je kind.

8 Je eigen emoties managen

Kinderen kunnen met hun gedrag allerlei emoties bij je oproepen. Maar niet alleen hun gedrag, ook jijzelf en wat je hebt meegemaakt speelt daarbij een rol. Jouw emoties worden daardoor getriggerd. Deze sessie gaat over het herkennen van die triggers en hoe je daar op een goede manier op kunt reageren.

9 Word je kinds emotiecoach

Misschien heb je zelf vroeger geleerd om emoties weg te stoppen: niet huilen, niet jaloers doen, niet laten zien dat je bang bent… Inmiddels er veel onderzoek gedaan naar emoties waaruit blijkt dat je ze beter wél de ruimte kunt geven. En dat geldt dus ook voor de emoties van je kind, al heeft hij daarbij wel jouw coaching nodig.

10 Zo maak je afspraken en regels

In elk gezin zijn afspraken en regels nodig. Maar wat is precies het verschil en wat doe je als je kind zich er niet aan houdt? Daar gaat deze sessie over. En ook over hoe je het samen kunt vieren als het goed gaat.

11 Grenzen stellen zonder straffen

‘Ga jij maar even uitrazen op de gang.’ Of: ‘Als je zo doorgaat krijg je geen toetje.’ Grenzen stellen aan onze kinderen, doen we meestal door te straffen. Maar zo’n maatregel blijkt om verschillende redenen geen goed idee. Hoe geef je dan wél aan dat je kind een grens over is gegaan?

12 Beeldschermen aan banden

Hoe leuk gamen of ‘Insta’ ook is, het heeft invloed op onder andere de slaap, sociaal-emotionele ontwikkeling en de gezondheid van je kind. In deze sessie leer je meer over die risico’s en over welke beeldschermregels en -afspraken je kunt maken.

13 Een sociaal kind

Vriendjes en vriendinnetjes zijn belangrijk voor een kind. Als je zoon of dochter weinig aansluiting vindt bij andere kinderen of vaak ruzie heeft, is het logisch dat je je daar zorgen over maakt. Deze sessie gaat over sociaal gedrag bij kinderen en wat jouw rol daarbij kan zijn.

14 Tot slot

Je bent bij de laatste sessie van deze online training aangekomen. Een mooi moment om terug te blikken en te kijken waar je nu staat ten opzichte van de eerste sessie. Wat heb je geleerd? Welke doelen heb je behaald?

€75,-